Europe Poland en Netherland

Neem eens een kijkje in Polen

Polen komt met stip de top-10 van opkomende markten binnen!

Polen staat op plaats 9 van de 10 snelstgroeiende opkomende markten in de wereld die de komende jaren de VS uitdagen als economische grootmacht. Bovenaan staat India, gevolgd door de Filipijnen, Indonesië en China. Polen zal een groeitempo van 2,5% BBP kunnen aanhouden.

KENMERKEN POLEN:

Officiële naam
Hoofdstad
Oppervlakte
Aantal inwoners
Staatshoofd
Taal
Munteenheid
Belangrijke steden

Republiek Polen
Warschau met 1,7 miljoen inwoners
312.689 km² ruim 7,5 keer zo groot als Nederland
38,5 miljoen
President Andrzej Duda
Pools
PLN Zloty uitgesproken als Slotty
Kraków (759.800 inwoners)
Łódź (708.554 inwoners)
Wrocław (633.105 inwoners)
Poznań (546.829 inwoners)
Gdańsk (461.935 inwoners)
Szczecin (408.105 inwoners)
Bydgoszcz (358.614 inwoners)
Lublin (343.144 inwoners)

Zloty of euro?

De zloty is de munteenheid van Polen. Alhoewel Polen al wel lid is van de Europese Unie, gebruikt het land nog steeds niet de euro. Nadat Polen in 2004 tot de Europese Unie toetrad, was er sprake van dat Polen zou toetreden tot de Eurozone, en dus de euro als nationale munt zou gaan gebruiken. Polen wilde graag deel uitmaken van de groep van sterke Noord-Europese landen die een hoofdrol spelen in de Eurozone. Maar door de Eurocrisis zag Polen minder in toetreden en werden de andere leden van de Eurozone ook terughoudender, waardoor toetreding van Polen op de lange baan werd geschoven.

De sterke Poolse zloty

De koers van de zloty is in de periode 2008-2015 vrijwel stabiel gebleven. In die periode kreeg je voor één euro 4 tot 4,5 zloty. De Poolse economie maakte een sterke groei door, waardoor het land veel buitenlandse investeerders aantrok. Daardoor bleef de vraag naar (en dus ook de waarde van) de zloty stabiel. Ook nu is de zloty nog steeds een stabiele munteenheid (1 euro is 4,25 zloty) en wordt door beleggers gezien als een veilige haven in onzekere tijden.

foto 6 euro vs zloty

Poolse groei economie vanaf 1990

De Poolse economie

Polen staat erom bekend een sterke economie te hebben en wordt zelfs een Economische Europese Tijger genoemd. Polen kent al een lange tijd enkel groei. Polen is een van de weinige Europese landen die het hoofd boven water hebben kunnen houden tijdens de economische crisis. Polen realiseerde als enige land in Europa een economische groei in 2009. Het land kent al een lange tijd geen recessie meer.
Polen heeft dus een bloeiende economie. Ca. 81% van de Polen heeft een koopwoning tegenover 67% in Nederland. Hiermee komt Polen op de Europese 6e plek van het hebben van een eigen woning. RTL publiceerde in juni 2019 nog dat de werkloosheid blijft dalen en dat de lonen stijgen. Dit zorgt ervoor dat steeds meer Poolse arbeiders in Polen aan het werk gaan en daar hun leven opbouwen i.p.v. dat ze dit elders zoeken. Dit komt onder andere doordat het minimumloon voor veel praktisch opgeleide migranten omhoog is gegaan, zelfs met tientallen procenten.

BELEGGEN IN VASTGOED IN POLEN

Vastgoed – zeker in een stabiel land als Polen – heeft een prijs die stabiel blijft, of gestaag (of zelfs hard) stijgt. Er zijn nu eenmaal veel mensen, die allemaal een woning, een kantoor om in te werken, maar vaak ook een vakantieverblijf, garage of studentenwoning nodig hebben. Bovendien neemt de bevolking ook in Polen toe. Tel daarbij op dat de Poolse economie flink blijft stijgen, waardoor de waarde van reeds gebouwde woningen en kantoren omhoog gejaagd wordt. In Polen vormt de bouwindustrie de ruggengraat; deze zorgt immers voor veel werkgelegenheid. Door de groeiende welvaart groeit jaarlijks ook de Poolse vastgoedmarkt, hetgeen niet onopgemerkt is gebleven. Zo heeft ING in 2019 zijn vastgoedportefeuille uitgebreid naar 450 miljoen euro en een nieuw hoofdkantoor in Warschau neergezet van zo’n 85 miljoen euro. Ook hoogleraar Vastgoedeconomie Dirk Brounen adviseert om voor beleggen in vastgoed eens een kijkje te nemen in Polen. In Quote stelt hij dat je van een rendement van 5-10% mag uitgaan in het middensegment. Het is dan ook niet vreemd dat diverse grote vastgoedinvesteerders uitwijken naar Oost-Europa vanwege de prima resultaten.

Dus: neem eens een kijkje in Polen!

De groei van het Poolse vastgoed

februari 2020
prijzen Szczecin februari 2020

april 2020
prijzen Szczecin arpil 2020

Oranje objecten zijn nieuwbouwobjecten (primaire markt). Blauwe objecten zijn bestaande bouw (secundaire markt). Alle prijzen zijn per m² en in de munteenheid PLN – Zloty